reanimeren stappenplan

Reanimeren in 5 stappen

door | jul 25, 2020 | Reanimeren | 0 Reacties

  1. Bel 112
  2. Controleer ademhaling
  3. Borstcompressies
  4. Beademing
  5. AED

De patiënt is buiten bewustzijn en u komt in actie.

In het geval van een hartstilstand is het van levensbelang om de volgende stappen te volgen.

1. Bel 112

Allereerst moet u zo snel mogelijk in contact komen met 112, bel zelf of laat iemand bellen. Vraag direct om een ambulance en vertel aan 112 dat het slachtoffer niet reageert. De medewerker van de meldkamer zal u door de reanimatie begeleiden, leg de telefoon dus naast het hoofd van het slachtoffer op luidspreker.

2. Controleer ademhaling

Vervolgens moet u ademhaling controleren. Hoe doet u dit? U legt een hand op het voorhoofd en kantelt het hoofd voorzichtig naar achteren om de luchtweg te openen. Vervolgens moet een kinlift uitvoeren, dit doet u door de kin op te tillen met 2 vingertoppen van uw andere hand. Kijk, luister en voel maximaal 10 seconden of er ademhaling is, als u alleen bent haalt u de AED als deze binnen handbereik is. Als u niet alleen bent laat u iemand de AED de halen.

3. Borstcompressies

Als er geen normale ademhaling start u direct met 30 borstcompressies, u zet uw handen midden op de borstkas en duwt het borstbeen 5 à 6 centimeter in. Dit betekent dat u redelijk hard moet duwen. U doet dit 30 keer in een tempo van 100-120 keer per minuut. U vouwt uw hand op de volgende manier.

4. Beademing

De volgende stap in het reanimatieproces is de beademing. Wederom voert u een kinlift uit, nu knijpt u de neus dicht. U moet 2 keer beademen, u ademt normaal in en in 1 seconde gelijkmatig uit in de mond het slachtoffer, kijk uit uw ooghoek of de borstkas van het slachtoffer omhoog komt. Het belangrijk dat de borstcompressies niet meer dan 10 seconden onderbroken worden, ga door met reanimeren wissel de 30 borstcompressies af met 2 beademingen.

5. AED

Wanneer de AED is ontbloot u het bovenlijf en zet u de AED aan. Plak elektroden op de borst en voer de opdrachten van de AED uit. Ga door met reanimeren tot de ambulancemedewerkers het overnemen.

Contact

Neem direct contact op voor het beste & meest passende advies!

Lübeckweg 2

Groningen, 9723HE

(050) 851 14 47

info@aedoplossing.nl

Neem contact op

Lees meer…