reanimeren stappenplan

Reanimeren in 5 stappen

door | jul 25, 2020 | Reanimeren | 0 Reacties

  1. Bel 112
  2. Controleer ademhaling
  3. Borstcompressies
  4. Beademing
  5. AED

De patiënt is buiten bewustzijn en u komt in actie.

In het geval van een hartstilstand is het van levensbelang om de volgende stappen te volgen.

1. Bel 112

Allereerst moet u zo snel mogelijk in contact komen met 112, bel zelf of laat iemand bellen. Vraag direct om een ambulance en vertel aan 112 dat het slachtoffer niet reageert. De medewerker van de meldkamer zal u door de reanimatie begeleiden, leg de telefoon dus naast het hoofd van het slachtoffer op luidspreker.

2. Controleer ademhaling

Vervolgens moet u ademhaling controleren. Hoe doet u dit? U legt een hand op het voorhoofd en kantelt het hoofd voorzichtig naar achteren om de luchtweg te openen. Vervolgens moet een kinlift uitvoeren, dit doet u door de kin op te tillen met 2 vingertoppen van uw andere hand. Kijk, luister en voel maximaal 10 seconden of er ademhaling is, als u alleen bent haalt u de AED als deze binnen handbereik is. Als u niet alleen bent laat u iemand de AED de halen.

3. Borstcompressies

Als er geen normale ademhaling start u direct met 30 borstcompressies, u zet uw handen midden op de borstkas en duwt het borstbeen 5 à 6 centimeter in. Dit betekent dat u redelijk hard moet duwen. U doet dit 30 keer in een tempo van 100-120 keer per minuut. U vouwt uw hand op de volgende manier.

4. Beademing

De volgende stap in het reanimatieproces is de beademing. Wederom voert u een kinlift uit, nu knijpt u de neus dicht. U moet 2 keer beademen, u ademt normaal in en in 1 seconde gelijkmatig uit in de mond het slachtoffer, kijk uit uw ooghoek of de borstkas van het slachtoffer omhoog komt. Het belangrijk dat de borstcompressies niet meer dan 10 seconden onderbroken worden, ga door met reanimeren wissel de 30 borstcompressies af met 2 beademingen.

5. AED

Wanneer de AED is ontbloot u het bovenlijf en zet u de AED aan. Plak elektroden op de borst en voer de opdrachten van de AED uit. Ga door met reanimeren tot de ambulancemedewerkers het overnemen.

Inleiding

1 op 1000 mensen wordt jaarlijks getroffen door een plotselinge hartstilstand. Dit kan overal en op elk moment gebeuren, vaak zonder waarschuwing. De overlevingskansen van het slachtoffer hangen grotendeels af van de snelheid en de effectiviteit van de eerste hulp die wordt verleend. Daarom is reanimatietraining van levensbelang. In deze blog leggen we uit waarom de eerste minuten na een hartstilstand zo belangrijk zijn en hoe reanimatietrainingen een verschil kunnen maken.

Waarom zijn de eerste minuten cruciaal?

Bij een hartstilstand stopt het hart plotseling met pompen, waardoor de bloedcirculatie en de zuurstoftoevoer naar de vitale organen, vooral de hersenen, worden onderbroken. De eerste paar minuten zijn van vitaal belang om hersenschade en overlijden te voorkomen. Hier zijn enkele redenen waarom:

  • Hersenschade treedt snel op: Binnen vier tot zes minuten zonder zuurstof beginnen hersencellen af te sterven. Elke minuut zonder reanimatie vermindert de overlevingskans met ongeveer 10 procent.

 Directe reanimatie verdubbelt of verdrievoudigt de overlevingskansen: Studies tonen aan dat onmiddellijke reanimatie de overlevingskans van het slachtoffer kan verdubbelen of zelfs verdrievoudigen​.

  • Gebruik van een AED binnen de eerste paar minuten: AED’s zijn ontworpen om het hart opnieuw op gang te helpen met een elektrische schok. Het gebruik van een AED binnen drie minuten na een hartstilstand kan de overlevingskans tot 70% verhogen.

Het Belang van Reanimatietrainingen

Reanimatietrainingen zijn essentieel omdat ze mensen de kennis en vaardigheden geven om effectief te handelen tijdens een noodsituatie. Hier zijn enkele belangrijke redenen waarom iedereen een reanimatietraining zou moeten volgen:

Verhoogt de zelfverzekerdheid en bereidheid om te handelen: Mensen die getraind zijn in reanimatie voelen zich zelfverzekerder en zijn meer geneigd om te helpen bij een hartstilstand. Dit vergroot de kans op snelle en effectieve hulp.

Bevordert gemeenschapsveiligheid: Hoe meer mensen in een gemeenschap getraind zijn in reanimatie, hoe groter de kans dat er hulp beschikbaar is tijdens een noodsituatie. Dit kan levens redden in publieke ruimtes, werkplekken en thuis.

Kennis van AED-gebruik: Reanimatietrainingen leren mensen niet alleen hoe ze reanimatie/CPR moeten uitvoeren, maar ook hoe ze een AED correct moeten gebruiken. Dit is cruciaal omdat AED’s eenvoudig te gebruiken zijn, maar alleen effectief zijn als ze correct worden toegepast.

Vermindert de tijd tot eerste hulp: In veel gevallen kan het enige minuten duren voordat professionele hulpdiensten arriveren. Getrainde omstanders kunnen deze kritieke tijd overbruggen door direct hulp te bieden, waardoor de overlevingskansen van het slachtoffer aanzienlijk toenemen.

Conclusie

Reanimatietrainingen zijn van onschatbare waarde omdat ze mensen voorbereiden om snel en effectief te handelen tijdens een hartstilstand. De eerste minuten na een hartstilstand zijn cruciaal, en directe reanimatie kan het verschil maken tussen leven en dood. Door reanimatietrainingen te volgen, kunnen we allemaal bijdragen aan een veiligere gemeenschap en levens redden wanneer elke seconde telt.

 

Wil je meer weten over reanimatietrainingen of je inschrijven voor een cursus? Bezoek dan onze website of neem contact met ons op voor meer informatie

Know how to stay safe!

Contact

Neem direct contact op voor het beste & meest passende advies!

Lübeckweg 2

Groningen, 9723HE

(050) 851 14 47

info@aedoplossing.nl

Neem contact op

Lees meer…