Veel AED’s komen in twee varianten een halfautomaat en een volautomaat, maar wat is nou het verschil? Het verschil tussen de twee is dat het bij een halfautomaat nodig is dat de hulpverlener op een knop moet drukken om een schok te geven en bij een volautomaat is dit niet het geval.
In de meeste gevallen is er geen prijsverschil tussen de varianten.
In het geval dat er defibrillatie bij de patiënt nodig is, is het van belang dat niemand de patiënt aanraakt. Bij een volautomatische AED roept de AED dan ook duidelijk dat iedereen van de patiënt af moet blijven, bij een halfautomatische AED is het de taak van de hulpverlener om iedereen op afstand te houden.
In het geval dat iemand de patiënt aanraakt is dit niet, op z’n minst gezegd onaangenaam voor de persoon die de patiënt aanraakt, de schok zal voor patiënt minder effectief zijn. Hierom is het van het uiterste belang dat niemand de patiënt aanraakt tijdens een schok.
Voordeel halfautomaat:
In geval van een halfautomatische AED, geeft de AED aan dat er een schok gegeven moet worden, zowel via spraakinstructie als dat de “schok knop” begint te knipperen. De hulpverlener moet dan 2 acties ondernemen:
-Ervoor zorgen dat niemand aan de patiënt zit
-Op de knipperende schok knop drukken
In dit geval heeft de hulpverlener de controle over de situatie
Voordeel volautomaat:
Op het moment dat de elektroden op de borst van de patiënt zijn begint de AED met de hartanalyse, in geval dat er defibrillatie nodig is geeft de AED via spraak aan dat de reanimatie gestopt moet worden en niemand aan de patiënt mag aanraken.
Dit zou bijvoorbeeld zo kunnen klinken: Schok geadviseerd, raak de patiënt niet aan, raak de patiënt niet aan, schok wordt gegeven in 3…2…1.
In dit geval is het niet de verantwoordelijkheid van de hulpverlener om de schok toe te dienen. Hierdoor kan de hulpverlener zich er volledig op richten dat niemand de patiënt aanraakt.
Het is van belang om na te denken of de kans groot is dat de hulpverlener getraind is en in de situatie rustig kan blijven.
Een volautomatische AED neemt het risico dat de hulpverlener “bevriest” weg waardoor deze de schok niet kan geven. Het is belangrijk om te beseffen dat een patiënt met een hartstilstand technisch overleden is. Alle inspanning kunnen de patiënt alleen maar ten goede komen.
Uiteindelijk is het belangrijkste dat er een AED is bij de patiënt, waardoor deze een veel grotere kans krijgt om te overleven.